Tulburări de pigmentare

Ce să faci când pielea ta este decolorată și are aspect neregulat? Să vorbim despre ce cauzează tulburările de pigmentare a pielii și ce poți face pentru a le trata.
Tot ce trebuie să știți despre melanină și pigmentare
REFLECTOR  PENTRU melanină! Ați auzit despre principiul polițist bun/polițist rău, nu? Pigmentul pielii noastre, melanina, are un rol similar. Polițistul rău: Melanina este responsabilă pentru a oferi oamenilor culoarea pielii, dar atunci când pigmentul maro spre negru se acumulează în anumite zone ale pielii, creează pete întunecate inestetice și o nuanță neuniformă a pielii. Deci unde este polițistul bun? Ceea ce mulți oameni nu știu este că melanina ne protejează pielea de daunele cauzate de radiațiile UV. Melanocitele sunt celule foarte specializate producătoare de pigment, care apar în întreaga piele. Când sunt expuse la razele UV, melanocitele eliberează melanină în celulele din jur, unde pigmenții acoperă nucleul celular ca un scut protector.

Hipopigmentare – Vitiligo și Albinism

Când te gândești la problemele de pigmentare, petele închise la culoare și petele întunecate precum melasma sunt de obicei primele lucruri care vin în minte. Cu toate acestea, există și unele tulburări caracterizate prin decolorare albă și depigmentare . Pierderea culorii pielii se numește hipopigmentare. Acest lucru se întâmplă atunci când producția de melanină în piele este redusă sau se oprește complet. Cea mai frecventă tulburare de hipopigmentare este vitiligo, o boală autoimună care este cauzată de o pierdere de melanocite și duce la pete albe de piele depigmentată. Vitiligo nu este nici periculos, nici contagios, dar mulți pacienți consideră că petele albe sunt deranjante din punct de vedere estetic. Nu se știe exact ce cauzează vitiligo.

Cert este că afecțiunea nu este vindecabilă în acest moment. Cu toate acestea, există mai multe tratamente dermatologice disponibile pentru a îmbunătăți vitiligo și pentru a preveni progresia acestuia. Aceste opțiuni de tratament includ: Anumite medicamente, fototerapie, terapie cu laser și transplantul de melanocite. Deoarece stresul și expunerea la soare pot provoca răspândirea vitiligo, este esențial să purtați protecție solară cu un SPF ridicat și să reduceți, de asemenea, nivelul de stres.
Când există o lipsă completă de melanină în piele, această afecțiune se numește albinism . Există o formă de albinism care afectează doar ochii. Reduce pigmentarea irisului și duce la sensibilitate extremă la lumină și probleme semnificative cu vederea. A doua formă a tulburării de pigmentare a pielii afectează ochii, părul și pielea. Pielea albinos este foarte sensibilă la lumină și nu se poate bronza. Este foarte susceptibil la arsuri solare și are un risc crescut de cancer de piele. De aceea este incredibil de important să implementezi măsuri stricte de protecție solară pentru a proteja pielea de razele UV.

Hiperpigmentare: Este totul în genele noastre?

Da si nu. Predispoziția genetică este considerată una dintre principalele cauze ale petelor întunecate. 
Sfat:  Dacă hiperpigmentarea apare în familia ta, ar trebui să te asiguri că purtați o  
cremă solară cu SPF 50  ori de câte ori vă expuneți pielea la soare. Lumina UV și procesul natural de îmbătrânire sunt factori majori care contribuie la tulburările pigmentare ale pielii. Dar știați că poluarea mediului poate provoca o serie de afecțiuni ale pielii și tulburări de pigment, de asemenea? Alți factori declanșatori includ: modificări hormonale (sarcină, pilule anticoncepționale), leziuni, vezicule și infecție sau inflamație a pielii, care provoacă pete maronii cunoscute sub numele de hiperpigmentare post-inflamatoare.

Întrebări frecvente

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături
Scroll to Top